Hierboven kookboeken die ik heb besproken voor de Athenaeum Boekhandel website en waaruit we recepten hebben gemaakt. De link naar de recensie is te vinden via het recept.

Hieronder een keuze uit de Cookfreshfood boekenkast.

Elizabeth David – Een dame in de keukenEn een heldin wat mij betreft. Koken en eten, dat is wat je wilt  als je haar recepten en verhalen leest. Alle boeken van Elizabeth David zijn fantastisch maar deze is bijzonder omdat er naast recepten ook mooie verhalen over eten in staan. Elizabeth David kan niet alleen erg goed koken, ze kan ook schrijven.

 

De Dikke van DamIk heb een gesigneerd en inmiddels redelijk beduimeld exemplaar. ‘Even DEDIKKEVANDAM d’r op naslaan’ doe ik dan ook regelmatig. Heel veel productinformatie, mooie verhalen, koop- en kooktips en talloze recepten. Een bundeling van zijn eindeloze kennis en ervaring, een fantastisch naslagwerk.

 

Escoffier – Ma CuisineHet laatste boek van deze grote restaurantchef. In Ma Cuisine recepten voor de huiselijke keuken. Beetje ervaring en kennis is wel nodig maar het is een geweldig naslagwerk met alle gerechten uit de huiselijke keuken die je maar bedenken kunt. Die keuken gaat in Frankrijk wel een stapje verder dan hier.

 

The River Café – Classic Italian Cook Book. Fijn boek van Rose Gray en Ruth Rogers. Goede ingrediënten en  simpele gerechten, daar draait het om. Mooie fotografie en de sfeer van Italië. Ik houd van de eenvoud van de Italiaanse keuken en dit boek is dan inspirerend. Met een paar goede spullen een heerlijk maal op tafel.

 

Sofia Loren – Koken ‘con amore’ Jaren 70 look, verhalen en recepten van Sofia maar vooral prachtige foto’s van La Loren achter het fornuis, aan tafel of tussen de Parmezaanse kazen. En ze is niet alleen mooi, ze kan nog koken ook. “Het genot zetelt niet alleen in het gehemelte maar ook in allerlei kleinigheden die het gerecht begeleiden” Tja.

 

Rick Stein – De smaak van de zee. Eén van mijn favoriete TV Chefs én visexpert. Handig ingedeeld in soorten vis, veel informatie. Heel veel fijne recepten, soms (te) veel ingrediënten maar een fantastisch viskookboek om inspiratie en kennis op te doen. Rick Stein’s enthousiasme werkt aanstekelijk.

 

Sophie Grigson & William Black – VIS! Heel veel informatie over het kopen, schoonmaken en bereiden van vis. Uitgebreide omschrijvingen mét afbeelding van alle soorten vis- schaal- en schelpdieren. Heel goed naslagwerk met veel fijne en goed te maken recepten.

 

Colman Andrews – ReInventing Food. Ferran Adrià: The man who changed the way we eat. Laat je niet afschrikken door de bombastische titel, het is een mooie biografie van Ferran Adrià. Spannend en interessant leven, leest als een trein.

 

Diny Schouten – Het spek van slager Blom. Over wat er nog te eten is. En dan vooral over de zoektocht naar kwaliteit. Mooie verhalen over boeren en vissers die zorgen dat we nog echt eten kunnen kopen en hoe moeilijk ze dat soms gemaakt wordt. Over het belang van warenkennis en de terreur van de voedselindustrie. Goed eten, we moeten er zelf ook de moeite voor over hebben. 

 

De grote Larrousse van de Gastronomie. Encyclopedie voor de keuken. Eindeloos veel recepten, uitleg van termen en begrippen, productinformatie, artikelen, geschiedenis etc. Staat al een jaartje of 25 in m’n boekenkast dus niet up-to-date maar het blijft een erg handig naslagwerk.

 

Jamie Oliver – The naked chef is terug. Een nog hele jonge Jamie, niet te ingewikkelde en lekkere recepten, veel tips. Alles op de enthousiaste Jamie manier. Onder ‘echte’ gastronomen is Jamie geloof ik minder populair maar ik ben erg gecharmeerd van ‘m. Hij heeft waarschijnlijk veel (jonge) mensen de keuken in gekregen.

 

Sarah Raven – Vers uit de tuin. Koken met de oogst van het seizoen en dan letterlijk. Heel veel goede en originele recepten met bekende en minder bekende groentes en fruit. Met voor ieder ingrediënt een korte introductie, inclusief tips voor de tuinier over soorten, rassen etc. Hier en daar een beetje vis of vlees maar groente en fruit spelen de hoofdrol. Een aanrader.

 

Cozinha Tradicional Portuguesa. Een heerlijk boek als je van Portugal houdt. Een boerse en simpele keuken maar zeer smaakvol. Ingedeeld per provincie, met introductie en foto’s om in de Portugese sfeer te komen. Bovendien veel meer en gevarieerder recepten dan op de gemiddelde Portugese menukaart. In het Portugees, dat wel.

 

Michael Pollan – Een pleidooi voor echt eten. ‘Eet nooit iets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’. Over het westerse voedingspatroon, de industrialisatie van het eten, vetzucht, suikerziekte en andere narigheden. Maar vooral over wat je wel en niet moeten eten. Een heel interessant boek als je niet al te paranoïde en/of hypochondrisch bent ingesteld.