Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 2 personen

700 gram asperges
25 gram boter
25 gram bloem
300-350 ml. melk
100 gram geraspte Gruyère
30 gram geraspte Parmezaan
2 hardgekookte eieren
handje fijngehakte bladpeterselie
Voor erbij: 750 gram gekookte nieuwe aardappels

Schil de asperges met een dunschiller en snijd of breek het kontje eraf. Kook ze in 10 minuten gaar in zachtjes borrelend licht gezouten water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een schone droge doek.

Smelt de boter zachtjes zonder te laten kleuren. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot de bloem is opgenomen door de boter en je een puree-achtige massa hebt. Blijf roeren en doe er beetje bij beetje de melk bij. Goed blijven roeren tot alle klontjes weg zijn en melk bijvoegen tot je een mooie gebonden saus hebt. Op laag vuur, af en toe roerend, de bloem in 10 minuten laten garen. De saus moet romig smaken en mag absoluut niet meer naar bloem smaken. Op smaak brengen met zout, peper en een beetje nootmuskaat. De geraspte Gruyère toevoegen en laten smelten.
Grill voorverwarmen op 225°.
Leg de asperges in een lage ovenschaal, giet de saus erover maar houd de kopjes van de asperges vrij. Bestrooi de saus met de geraspte Parmezaan en zet 10 minuten onder een hete grill of tot de asperges goed warm zijn en de Parmezaan mooi goudbruin kleurt.
Garneer met de hardgekookte eieren en de peterselie en serveer met gekookte nieuwe aardappeltjes.

De Mornay saus (kaassaus) is in feite een bechamelsaus waar op het laatst de kaas aan wordt toegevoegd en is ook lekker bij bijvoorbeeld bloemkool of broccoli of gekookte of gestoomde witvis. Het is handig om een goede bechamel onder de knie te krijgen want die is de basis voor vele sauzen en bijvoorbeeld onmisbaar in de lasagna. De verhouding voor een bechamel is gelijke delen boter en bloem en ruim 10 delen melk, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt. Belangrijk is natuurlijk dat de saus klontvrij is en de bloem gaar. Blijven roeren dus en minimaal 10 minuten op laag vuur laten garen.
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: