Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 2 personen

1 pond witte asperges
1 bekertje (125 ml.) zure room
1 flinke dessertlepel mayonaise
grof zout en versgemalen peper
bosje verse dille
beetje citroensap
150 gram gerookte wilde zalm
bosje waterkers

Schil de asperges met een dunschiller, dit gaat het makkelijkst wanneer je ze plat op je werkblad legt. Schil ze niet al te zuinig, ik ga ‘twee keer rondom’ om eventuele draden te vermijden. Snijd het droge kontje eraf en kook ze in gezouten kokend water gaar in ±10 minuten. Even checken, je moet er met een vork zonder al teveel weerstand doorheen kunnen prikken. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een droge schone doek.
Maak de dillesaus door de zure room, de mayonaise, peper, zout en gehakte dille te mengen, maak eventueel op smaak met een paar druppels citroensap.
Besmeer een plakje zalm met de dillesaus en wikkel er een paar asperges in, dek af met zalm en een lepel dillesaus en serveer met een flinke toef waterkers. Lekker met een goed stuk brood en een glas koude sauvignon blanc.

Wilde zalm is veel lekkerder én gezonder dan gekweekte. Gezonder omdat de gekweekte zalm (met uitzondering van de ecologisch gekweekte) vaak veel gifstoffen bevat, o.a. afkomstig uit de voeding. Lekkerder omdat de wilde zalm een delicate zalmsmaak heeft, veel minder vet is en een mooie fijne structuur heeft waardoor de zalm op je tong smelt.  Atlantische wilde zalm is zeldzaam geworden vanwege de overbevissing, Atlantische zalm is dan ook veelal gekweekt. Betrouwbare bronnen als Vis & Seizoen en Frank’s Smokehouse gaan voor de wilde zalm, en dan met name de Sockeye, uit de wateren rond Alaska. Franks Smokehouse verkoopt ook nog ecologisch gekweekte zalm uit Schotland.
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: