Print Friendly, PDF & Email

Dit recept komt uit Breizh Café van Bertrand Larcher. Onze recensie van dit boek kunt u lezen op de Athenaeum Boekhandel website.

Ingrediënten voor beslag voor ongeveer 6 galettes

250 gram boekweitmeel
ong. 4 dl. water
7 gram grof zeezout
eventueel een ei of een scheutje cider of koolzuurhoudend water

beleg per galette
klontje zoute boter
1 ei
geraspte Comté
beenham

Meng het boekweitmeel met het zout en 2,5 dl. water tot je een mooi glad beslag hebt. Je kunt het beslag nu eventueel verrijken met een ei of een scheutje cider. Laat het beslag een paar uur in de koelkast rusten, een nachtje is nog beter.
Laat het beslag de volgende dag op kamertemperatuur komen en breng het op de juiste dikte met de rest van het water.

Vet een ijzeren koekenpan in met een beetje olie, haal teveel olie eruit met een stuk papier. Verhit de pan tot loeiheet en doe het beslag erin, verdeel dit goed zodat de galette gelijkmatig en overal even dun is. Laat even bakken tot de onderkant begint te kleuren. Als het goed is laat hij dan vanzelf los.
Insmeren met boter, eitje erop breken, de kaas erover strooien en de ham erop leggen.
Even laten bakken tot het eiwit is gestold en de randen naar binnen vouwen.

Galette_storyEen goede knapperige galette valt of staat bij de juiste pan. De electrische platen die de professionals gebruiken hebben wij natuurlijk niet in huis maar een plaatstalen crêpepan doet het ook goed en die zijn niet al te kostbaar. De pan moet goed ingebrand zijn, hoe zwarter hoe beter. En nooit met zeep afwassen, alleen afspoelen met heet water. De vetlaag werkt beschermend.
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: