Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

1 kleine pompoen, liefst biologisch
4 pastinaken
3 rode uien
klein pepertje
paar blaadjes salie
olijfolie
zout & versgemalen peper
gedroogde lasagna, makkelijkst is de soort die niet voorgekookt hoeft te worden
Voor de béchamel:
75 gram boter
75 gram bloem
750 ml. melk
zout, peper en nootmuskaat

200 gr. geitenkaas, Buche de chèvre.
200 gr. geraspte pittige boerenkaas

Oven voorverwarmen op 200°. Pompoen wassen,  halveren en de pitten verwijderen, pastinaken en uien schillen. Alle groentes in plakken van gelijke dikte snijden en verdelen over een bakblik. Besprenkelen met olijfolie, zout & peper, salie en het pepertje. Goed omhusselen en 20 minuten roosteren in de oven.
De béchamel.
Boter zachtjes smelten, niet laten kleuren. Bloem toevoegen en met een garde goed roeren tot alle klontjes weg zijn en je een mooie blanke roux hebt. Melk toevoegen en blijven roeren totdat de saus gaat binden. (Wanneer je de melk eerst verwarmt gaat dit sneller) Ongeveer 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot de bloem gaar is en de saus geen bloemsmaak meer heeft. Af en toe roeren zodat er geen vel op komt en de bodem niet aan gaat bakken. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Als de saus te dik wordt wat melk of water toevoegen, wanneer hij te dun is gelijke delen bloem en boter erdoor kloppen.
De bodem van een ovenvaste schaal bedekken met een dun laagje béchamel en dan achtereenvolgens lasagna, een laag groentes, béchamel, geitenkaas, lasagna enz. Eindigen met een laag groentes, een beetje béchamel en flink geraspte boerenkaas.
20 minuten afbakken in de oven op 200°, eventueel de laatste paar minuten de gril aanzetten voor een mooi bruin en knapperig korstje.

De pastinaak is een wortelgroente en je kunt er eigenlijk hetzelfde mee doen als met een gewone wortel. De smaak is erg lekker, een beetje aromatisch zoetig, anijsachtig. Heerlijk geroosterd op de bakplaat met wat komijnzaadjes of in een puree of probeer eens een pastinaakcrèmesoep. Let er bij het kopen op dat de pastinaak flink stevig aanvoelt en pas op dat je niet met peterseliewortel thuiskomt, deze lijkt qua uiterlijk erg op de pastinaak maar heeft een sterke peterseliesmaak. Het seizoen loopt van oktober/november tot april.
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: