Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 4 personen

3 à 4 kg. mosselen
olijfolie
1 ui
handje wortels
4 stengels bleekselderij
bosje selderijblad & peterselie
glas droge witte wijn

Groentes in grove stukken snijden en in een grote soeppan aanzetten in een bodempje olijfolie. Mosselen erbij, een glas droge witte wijn en een handje peterselie. Deksel op de pan en op hoog vuur aan de kook laten komen, dit duurt maar een paar minuten. Omschudden en weer aan de kook laten komen. Als alle schelpen open zijn is het klaar.
Erbij: een groene- of tomatensalade en stukken stevig brood. En de meeste mosseleters stellen een paar sausjes altijd op prijs. Bijvoorbeeld een aïoli.
Of een mosterdsaus:
Gelijke delen mayonaise en dikke griekse yoghurt mengen met een flinke schep grove mosterd. Schep er dan wat heel fijngesneden peterselie , bieslook en augurk door.
Of een cocktailsaus:
Gelijke delen mayonaise en yoghurt mengen met wat tomatenketchup, paprikapoeder en een scheutje whisky.

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei, je kunt ze dus bijna het hele jaar door eten. Maar, het is net als bij nieuwe haring, het is altijd feest als het seizoen begint. Mosseletentjes zijn bij ons dus meestal aan het eind van de zomer. En, het kan suggestie zijn maar volgens mij zijn ze dan het lekkerst.
Kopen & schoonmaken. Mosselen worden meestal vacuüm verpakt verkocht in zakken van twee kilo. De mosselen goed wassen en gebroken exemplaren en mosselen die wijd open staan weggooien. Wanneer mosselen na het koken dichtblijven waren ze óf al dood voor het koken, óf ze hebben een te sterke sluitspier, óf ze zijn vacuüm gezogen door slik. Voor de zekerheid niet opeten dus.
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: