Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 4 als voorgerecht.
 
2 kg. zak grote mosselen
1 ui
1 grote wortel
3 tenen knoflook
bos bladselderie
scheutje olijfolie
1 dl. olijfolie
bos bladpeterselie
3 tenen knoflook
gelijke delen broodkruim &
vers geraspte parmezaan
citroen

Mosselen goed wassen en de gebroken schelpen weggooien. Groentes schoonmaken en in grove stukken snijden. Beetje olijfolie heet laten worden, ui, wortel en knoflook een paar minuten aanfruiten. Mosselen erbij, grof gehakte selderij er bovenop en de deksel op de pan. De mosselen in een paar minuten aan de kook laten komen, omhusselen, deksel weer op de pan en weer aan de kook laten komen. Duurt maar een paar minuten en als alle schelpen open zijn de pan van het vuur halen en een beetje af laten koelen.
Mengsel maken van de olijfolie, fijngehakte peterselie en de fijngehakte knoflook.
Eén helft van de mosselschelpen verwijderen en de andere, volle helft op een bakblik leggen. Als het bakblik vol is twee mosselen in één schelp leggen. Een klein beetje van het olie/peterseliemengsel verdelen over de mosselen, schepje van het broodkruim/kaasmengsel erop en 8 minuten onder een hete gril zetten. Het is de bedoeling dat ze een beetje kleur krijgen en een knapperig laagje. Niet te lang verwarmen want dan worden de mosselen taai, ze moeten lekker sappig blijven.
Serveren met een partje citroen, lekker stevig brood en een groene salade. En een kopje mosselbouillon vooraf.

Het vocht dat over blijft na het koken van de mosselen niet weggooien! Dit is misschien nog wel lekkerder dan de mosselen zelf en een heerlijk  klein voorgerechtje. Omdat er geen vocht gebruikt is bij het koken van de mosselen heeft het een hele geconcentreerde ziltige mosselsmaak en je ruikt de zee. Even laten staan zonder te roeren om eventueel zand naar de bodem te laten zakken. Zachtjes verwarmen en er is genoeg voor twee personen als soepje vooraf. Wanneer de gegratineerde mosselen als voorgerecht worden gegeten serveer deze mosselbouillon er dan naast in een klein glaasje.
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: