Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 2-3 flinke koppen soep

100 gram ontbijtspek, in één plak
klontje boter
40 gram boter
40 gram bloem
750 ml. warme groentebouillon
2-3 eetlepels grove mosterd, afhankelijk van de scherpte van de mosterd en de gewenste smaak
100 ml. room
1 dunne prei

Snijd het spek aan reepjes en bak ze zachtjes uit in een klontje boter tot het spek bruin en knapperig is. Haal met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Snijd de prei in de lengte doormidden en was goed, gebruik alleen het wit. Snijd ‘m vervolgens in hele dunne ringetjes.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem, voeg de bloem toe en roer met een garde of houten lepel tot boter en bloem goed gemengd zijn en er geen klontjes meer in zitten. Laat al roerend een paar minuten garen. Schenk de helft van de bouillon er bij en blijf goed roeren tot de soep gaat binden. Bouillon toevoegen tot je de gewenste soepdikte hebt en 20 minuten zachtjes laten pruttelen zodat de bloem kan garen, af en toe roeren. Roer de mosterd en de room erdoor, proef of de soep goed op smaak is, niet meer laten koken. Gebakken spekjes en 2/3 van de fijngesneden prei erdoor roeren en de soep is klaar. Gebruik de rest van de prei voor de garnering.

Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaadjes te weken, dan samen met azijn te malen en eventueel te zeven om de schilletjes er uit te halen. Grove mosterd wordt grof gemalen en niet gezeefd en heeft een zachtere smaak. En dan zijn er nog heel veel soorten met een smaakje zoals bijvoorveeld honingmosterd of de heerlijke moutarde à l’estragon. Ik heb altijd een paar verschillende potjes in de koelkast staan, lekker in bijvoorbeeld een mosterdroomsaus voor bij een varkenskarbonaadje of een stuk vis, lekker in een sladressing en natuurlijk bij de rookworst. Mosterd bindt ook nog: een lepeltje door een eidooier roeren voordat je mayonaise maakt. En wat gaat er boven een stevige snee volkorenbrood besmeerd met boter en mosterd en daarop lekkere jonge boerenkaas?
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: