Print Friendly, PDF & Email


 
Ingrediënten voor 2 personen
 
(Vissoorten zijn slechts een suggestie, iedere stevige witvis is goed voor dit gerecht, gebruik wel altijd mosselen of schelpjes, het zeewater dat uit de schelpen komt als ze opengaan geeft een heerlijke smaak)
250 gram mosselen
200 gram venusschelpjes (vongole)
1 rode poon, gefileerd
6 gamba’s
4 coquilles
olijfolie
1 ui
2 flinke tenen knoflook
blaadje laurier
scheutje Pernod
1 glas droge witte wijn
1 blik (400 gr.) gepelde tomaten
paar draadjes saffraan
zout & peper
paar takjes peterselie

Was de mosselen en venusschelpen, gooi kapotte exemplaren weg. Snijd ui en knoflook fijn.
Bak de gamba’s heel kort in de hete olijfolie tot ze net roze beginnen te kleuren en haal ze uit de pan. Fruit in dezelfde olie de gesnipperde ui een paar minuten en voeg dan de knoflook en laurier toe. Omscheppen en de Pernod en witte wijn toevoegen. Flink aan de kook brengen zodat de alcohol een beetje verdampt, tomaten erbij en de saffraan. Op smaak brengen met zout en peper en een paar minuten zonder deksel laten pruttelen. Doe de vis in de saus, duw ze voorzichtig een beetje onder zodat de vis mooi heel blijft.  Deksel op de pan en 4 à 5 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) op middelhoog vuur laten garen.
Leg de gamba’s en de schelpen bovenop de vis en bestrooi met een flinke hand fijngehakte peterselie. Deksel op de pan en een paar minuten laten koken tot alle schelpen open zijn. Serveer met een lekker stuk brood en een goed glas witte wijn.

De saffraankrokus bloeit heel kort in de herfst en saffraan is de stamper van die Crocus Sativa. Iedere krokus heeft maar drie stampers en die worden met de hand geoogst, dit verklaart waarom saffraan zo duur is en ook wel het rode goud wordt genoemd. Je hebt er echter maar heel weinig van nodig, de smaak is sterk en al gauw teveel. Voorzichtig doseren dus. Een paar draadjes zijn al voldoende om een hele pan paella smaak én kleur te geven want het is ook een kleurstof. In de verpakking zitten dan ook meestal niet meer dan een paar draadjes dus je bent met een paar euro klaar. Koop geen saffraanpoeder want dat is vaak nep en gemaakt van saffloer of geelwortel (kurkuma).
 
 
Nog een paar ideetjes

Tagged with: